Het bedrijfspand

Uiteraard is er ook een locatie nodig waar je dagelijks werkt aan je onderneming. Afhankelijk van het type bedrijfsvoering wat je kiest kun je een goede keuze maken tussen diverse mogelijkheden op het gebied van bedrijfsruimtes. De meest gebruikte mogelijkheden op een rijtje:

 • Een bedrijf vanuit huis starten. Veel gebruikt door bijvoorbeeld ZZP’ers: gewoon vanuit  huis werkzaamheden uitvoeren voor een klant, bijvoorbeeld als consultant.
 • Het huren van een bedrijfspand. Brengt voor- en nadelen met zich mee. Zo hoef je niet meteen hele hoge investeringen te doen die je wel hebt als je een pand koopt, maar het nadeel is natuurlijk dat het pand nooit echt van jezelf is. Populair zijn ook zogeheten anti-kraakpanden die je kan huren om je bedrijf (tijdelijk) in te vestigen. Je hoeft dan geen hoge huur te betalen, iets wat natuurlijk ideaal is als je bedrijf pas opgestart is.
 • Het kopen van een bedrijfspand. Voordeel is natuurlijk dat alles van jezelf is en dat je het precies zo kunt inrichten als je zelf wilt. Nadeel is echter dat alle kosten voor onderhoud ook echt voor je eigen rekening zijn.

Waar hou je rekening mee bij het kiezen van een bedrijfsruimte?

De keuze voor een geschikt bedrijfspand is vaak niet eenvoudig en kan soms pas gemaakt worden na een langdurende zoektocht. We geven je hier een wel graag een aantal zaken mee waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je bedrijfspand.

 • De uitstraling van het pand en de omgeving. Verkoop of produceer je dure en luxe producten, maar is je bedrijfspand in vervallen staat, dan zal dit waarschijnlijk geen goed signaal afgeven aan je afnemers. Het doet immers afbreuk aan de kwaliteit waar je voor staat met je producten. Hou er dus goed rekening mee of het pand van je keuze ook qua uitstraling past bij je producten of diensten.
 • Toekomst. Wat zijn je plannen voor de toekomst? Wil je fors gaan uitbreiden? Dan is het waarschijnlijk verstandig om een pand te kiezen waar voldoende ruimte in zit of waar uitbreidingsmogelijkheden zijn
 • Bereikbaarheid van het pand. Een pand dat vlak aan de snelweg ligt zal gewilder zijn dan een pand wat niet bij een snelweg in de buurt ligt. Tevens is ook de locatie in Nederland van belang. De Randstad is over het algemeen populairder om je als bedrijf te vestigen dan bijvoorbeeld Limburg. Ook wanneer je overweegt om je pand ergens in een oude binnenstad te vestigen dan moet je je afvragen of dit wel praktisch is i.v.m. parkeergelegenheid voor klanten en bezoekers.
 • Staat van het pand. Zit er snel onderhoud aan te komen of is alles nog in goede staat? Een belangrijke afweging aangezien je natuurlijk niet snel voor onverwachte kosten wilt komen te staan.
 • Heb je het pand volledig voor jezelf of moet je het delen met andere bedrijven? Dit laatste hoeft geen nadeel te zijn, denk bijvoorbeeld aan een gedeelde receptie of gezamenlijk gebruik van faciliteiten als kopieerapparaten en printers.
 • Zijn er vergunningen nodig om je bedrijfsactiviteiten te mogen uitoefenen?
 • Faciliteiten in het pand, zit er bijvoorbeeld airconditioning in? Wel zo prettig tijdens de warme zomermaanden!
 • Als je gaat huren: de huurprijs. Als deze nu heel laag is, wil dit dan ook zeggen dat dit over 5 of 10 jaar ook nog het geval is? Of kun je dan opeens een fikse huurverhoging tegemoet zien?
 • Ook belangrijk bij huren: hoe is het onderhoud geregeld? Wordt noodzakelijk onderhoud snel en goed uitgevoerd?

>> Lees verder over het vinden van klanten voor je onderneming.