Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Wanneer je een bedrijf runt, of dit nou als ZZP’er is of je bent een eenmanszaak of een BV, dan kun je te maken krijgen met schadeclaims van je klanten, je werknemers of van je leveranciers. Om het voortbestaan van je bedrijf niet in gevaar te brengen, is het verstandig om je tegen dit soort risico’s te verzekeren. Dit kan met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Welke schade verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je door jou (of jouw bedrijf) gemaakte schade laten verzekeren die onder zakelijke aansprakelijkheid valt. Hierbij kun je o.a. denken aan het (per ongeluk) vernielen van inventaris van een klant van jou. Bijvoorbeeld als je glazenwasser bent en je gooit per ongeluk een emmer water over de laptop van je klant.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die je zelf aanricht, maar ook schade die je werknemers aanrichten. Schade die wordt veroorzaakt door beroepsfouten wordt niet gedekt met deze verzekering. Hiervoor is er een zogeheten beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn veel bedrijven waar je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten en logischerwijs verschillen de kosten per aanbieder. Er zijn echter meer factoren die een rol spelen bij de premiehoogte van jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. O.a. het type bedrijf dat je runt ( een ZZP’er betaalt minder dan een BV met enkele tientallen mensen in dienst) en de sector waarin het bedrijf actief is (een bouwbedrijf zal een hogere premie moeten betalen dan een bedrijfje in webdesign) spelen een rol bij de hoogte van de premie.

Dekking bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Zoals we al eerder vermeldden ben je tegen veel ongevallen verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hoewel het soms aantrekkelijk lijkt om enkele honderden euro’s per jaar te besparen door geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, willen wij je aanraden om hier toch gebruik van te maken.
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk al snel gedekt tegen schade van een paar miljoen euro. Mocht je dus een keer per ongeluk flinke schade maken tijdens je werkzaamheden dan zijn die paar honderd euro premie al snel terug verdient!