Bedrijfsschadeverzekering

De bedrijfsschade verzekering verzekerd je bedrijf, zoals de naam eigenlijk al zegt, tegen bedrijfsschade. Je kunt hierbij denken aan direct schade zoals brand, waterschade en diefstal, maar ook aan indirecte schade die geleden wordt door de directe schade. Door een brand is het bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk dat je bedrijf een tijdje niet volledig operationeel meer zal zijn. De omzet die je hierdoor misloopt is indirecte schade. Wanneer je een bedrijfsschadeverzekering hebt afgesloten en hierbij ook goed aangegeven hebt hoeveel winst/omzet je ongeveer genereert dan zal het je verzekeraar dit bedrag aan je uitkeren als vergoeding, bovenop de directe schade.

Dekking bedrijfsschadeverzekering

Je kunt zelf kiezen welke zaken je wel wilt verzekeren tegen bedrijfsschade en welke zaken niet. Vaak hebben verzekeraars verschillende pakketten waarin bepaalde zaken standaard gedekt zijn en je kunt kiezen voor een aanvullende verzekering op je standaard bedrijfsschadeverzekering.
Vaak wordt in ieder geval de directe schade gedekt en ook bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld huur die betaald moet worden en de salarissen van eventueel personeel.

Uitkeringsduur van de bedrijfsschadeverzekering

In overleg met je verzekeringsadviseur kun je laten vastleggen hoe lang je gebruik wilt maken van je bedrijfsschadeverzekering. Over het algemeen wordt er bij de uitkeringsduur uitgegaan van de periode vanaf het ongeval tot aan de tijd die nodig is om weer volledig operationeel te zijn met het bedrijf. Zo ben je er van verzekerd dat je in ieder geval inkomsten hebt in de tijd dat je die niet uit je bedrijf kunt halen.
Mocht je een iets lagere premie willen betalen dan kun je er voor kiezen om een eigen risico te nemen: tot een bepaald bedrag neem je dan de schadekosten voor je eigen rekening en in ruil daarvoor ontvang je korting op je premie.

Voor welk bedrag ben je verzekerd met de bedrijfsschadeverzekering?

Dit verschilt per geval en is afhankelijk van wat je opgeeft. Als leidraad wordt over het algemeen de winst plus de vaste lasten gehanteerd als verzekerd bedrag. Omdat je winst nogal kan fluctueren is het verstandig om dit regelmatig en goed af te stemmen met je verzekering, om zo over- of onderverzekering zoveel mogelijk te voorkomen.

Kosten bedrijfsschadeverzekering

Over het algemeen wordt voor de premie van een bedrijfsschadeverzekering een percentage van het verzekerde bedrag gehanteerd. Ben je bijvoorbeeld voor € 100.000,- verzekerd en hanteert de verzekeraar een percentage van 1,75% dan zal je premie € 175,- per jaar zijn. Hier komt vervolgens nog wel assurantiebelasting (belasting geheven over verzekeringen) nog bij bovenop. In 2012 is het percentage assurantiebelasting 9,7%. Dit percentage wordt dus nog weer geheven over de premie van € 175,-.