Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met het uitoefenen van een bepaald beroep ontstaat er ook een risico dat je zo af en toe fouten zal maken. We zijn immers allemaal mensen, en waar gewerkt wordt, daar worden fouten gemaakt. Hoewel veel van deze fouten geen schadelijke gevolgen zullen hebben voor jou of de klant waarvoor je werkzaam bent, kan een klein foutje in sommige gevallen toch grote financiële gevolgen hebben.
Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je architect bent en een groot bankgebouw mag ontwerpen, maar per ongeluk een kleine berekeningsfoutje maakt waardoor het hele gebouw instort, 2 jaar na afronding van het project. Bij onderzoek zal ongetwijfeld naar voren komen dat jouw foute berekening de oorzaak is van de instorting en jij zult dan ook aansprakelijk gesteld worden voor ontstane schade. Voor zulke gevallen is het dus verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben.

 

Welke risico’s zijn verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn ondernemingen of zelfstandigen verzekerd tegen diverse fouten die ontstaan bij de uitoefening van onafhankelijke beroepsmatige activiteiten. Hierbij kun je denken aan onjuistheden, nalatigheden, verkeerde of gebrekkige adviezen, foute handelingen of vergissingen bij het uitoefenen van de werkzaamheden. Je bent hierbij niet alleen verzekerd tegen de gemaakte schade, maar tevens tegen eventuele kosten voor juridische hulp.
Schade die niet direct veroorzaakt wordt door het uitoefen van je beroep verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De kosten voor een BAV lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van:

  • De sector waarin je werkzaam bent. Hoe hoger het risico in uw sector is, hoe hoger je premie zal zijn.
  • De hoogte van het eigen risico. Verzekeraars bieden vaak de mogelijkheid om een eigen risico te hanteren, maar de mogelijkheden hiervoor verschillen per verzekeraar.
  • Het bedrag waarvoor je gedekt wilt zijn. Mocht je voor € 500.000,- verzekert zijn dan zal je premie hoger zijn dan wanneer je voor slecht € 300.000,- verzekerd bent.

Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat een premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering al gauw zo’n € 300,- per jaar zal kosten, oplopend naar wel € 600,- per jaar.
Veel bedrijven eisen tegenwoordig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde om gebruik te maken van de diensten van een ander bedrijf. Houd hier dus rekening mee.