Eenmanszaak

De eenmanszaak is een vrij eenvoudige rechtsvorm en ook gemakkelijk op te richten. Deze rechtsvorm is dan ook erg populair onder starters, zoals bijvoorbeeld zzp’ers en freelancers. Maar wat is een eenmanszaak nou precies? Daar gaan we in dit artikel antwoord op geven.

Een eenmanszaak wordt gerund door slechts 1 persoon. Deze persoon is dus zowel de eigenaar als degene die de beslissingen neemt en vaak ook uitvoert. Dit wil niet zeggen dat er geen personeel in dienst kan zijn bij een eenmanszaak. Dit kan wel degelijk, het personeel is dan in loondienst bij de eigenaar van de eenmanszaak.

Onderscheid tussen privé-vermogen en ondernemingsvermogen

In de boekhouding wordt er bij een eenmanszaak over het algemeen onderscheid gemaakt tussen het privé-vermogen van de ondernemer en het ondernemingsvermogen. Wanneer we echter kijken naar de aansprakelijkheid dan wordt er geen onderscheid gemaakt tussen privé-vermogen en ondernemingsvermogen.
Dit heeft tot gevolg dat de eigenaar van een eenmanszaak ook privé aansprakelijk is voor eventuele schulden van het bedrijf.  Om het ondernemingsvermogen op peil te houden kan het dus soms noodzakelijk zijn voor een ondernemer om stortingen uit het privé-vermogen te doen om het ondernemingsvermogen weer te laten toenemen. Aan de andere kant kan de ondernemer ook privé-opnamen doen vanuit het ondernemingsvermogen, bijvoorbeeld voor levensonderhoud.
Mocht er echter verlies gedraaid worden en ook het privé-vermogen is niet voldoende dan kan het hebben van een eenmanszaak verstrekkende gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij een faillissement. Niet alleen de onderneming wordt dan failliet verklaard, maar ook de ondernemer die aansprakelijk was voor de onderneming wordt failliet verklaard.

Belastingen

Een eigenaar van een eenmanszaak valt met zijn inkomen onder de inkomstenbelasting. Dit wil zeggen dat hij over de nettowinst, naast de privé-uitgeven, ook inkomstenbelasting af moet dragen. Daarnaast kan het zijn dat de ondernemer ook omzetbelasting moet afdragen, behalve als deze valt onder de kleineondernemersregeling, dat is het geval wanneer je jaarlijks minder dan € 1883,- kwijt bent aan btw. In dat geval hoef je geen of minder omzetbelasting te betalen.

Daarnaast heeft de eigenaar van een eenmanszaak mogelijk recht op zelfstandigenaftrek. Dit is een belastingvoordeel wanneer je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1225 uren per jaar werkzaam in het bedrijf).

Verzekeringen

De eigenaar van een eenmanszaak wordt aangeraden om zich ook te verzekeren. De volgende verzekeringen zijn vaak aan te raden(klik op de link voor meer informatie over de betreffende verzekering):

Mogelijk wil je als eigenaar nog meer zaken verzekeren, in dat geval kun je het beste een kijkje nemen op onze pagina waar we alle bedrijfsverzekeringen benoemd hebben.

Voordelen van een eenmanszaak

Het hebben van een eenmanszaak heeft een aantal voordelen t.o.v. andere rechtsvormen, o.a.:

  • Een eenmanszaak is gemakkelijk op te richten, er komen weinig formaliteiten bij kijken.
  • Er is sprake van volledige zelfstandigheid, als eigenaar heb je zelf de touwtjes in handen.
  • Als eigenaar heb je directe invloed op het bedrijfsresultaat.
  • Er zijn weinig kosten gemoeid bij de oprichting van een eenmanszaak.
  • De eenmanszaak is een flexibele rechtsvorm, indien gewenst kun je later nog eenvoudig kiezen voor een andere rechtsvorm.
  • De winst komt volledig toe aan de eigenaar.

Nadelen van een eenmanszaak

Zoals er voordelen zijn, zijn er ook wat (mogelijke) nadelen verbonden aan een eenmanszaak, te weten:

  • Als eigenaar draag je het volledige risico, als het bedrijf slecht draait dan treft dat ook de eigenaar persoonlijk.
  • Ziekte of overlijden van de eigenaar kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de onderneming. Is de continuïteit dan nog wel gewaarborgd?
  • Ook de capaciteiten van de ondernemer bepalen in sterke mate het succes van de onderneming.
  • Over eventuele winst wordt een hogere belasting geheven dan het geval is bij een vennootschap.