Administratie

De boekhouding is vaak niet het meeste leuke en interessante deel van het ondernemerschap. Je kunt je dus ook van te voren maar beter goed bedenken hoe je je administratie gaat inrichten zodat je hier straks zo min mogelijk werk mee hebt. Daarnaast kun je (mits je dit allemaal goed ingericht hebt) ontzettend veel waardevolle informatie uit je administratie halen, die je weer kunt gebruiken om je bedrijf te verbeteren! Een essentieel onderdeel dus, dat dan ook niet mag ontbreken in het stappenplan voor je eigen onderneming.

Hoe zet je een eigen administratie op?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om je administratie bij te houden. De beste en ook meest kostbare is waarschijnlijk het inhuren van een accountant of administratiekantoor. Toch is dit geen verplichting en kun je waarschijnlijk je boekhouding prima zelf doen. Excel biedt bijvoorbeeld veel mogelijkheden om een overzichtelijke administratie op te zetten. Daarnaast zijn er ook diverse online boekhoudpakketten te koop. Op die manier hoef je niet zelf je eigen administratie in elkaar te zetten en bovendien weet je zeker dat je zo ook alle gegevens in vult die je in moet vullen voor de belasting.

Bijhouden van je administratie

Als je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald boekhoudpakket dan is het vooral belangrijk om orde, structuur en regelmaat aan te houden. Een nette en overzichtelijke boekhouding zorgt er voor dat je snel de gewenste gegevens aan kunt leveren bij de belasting en voorkomt onnodige problemen.

Een paar tips voor je administratie:

  • Pak 1 map of la in je bureau die je volledig vrij houdt voor je administratie.
  • Bewaar alle bonnetjes en hou onkosten die je maakt voor je bedrijf goed bij.
  • Werk je administratie minimaal 1 keer per week bij, hoe vaker je het doet, hoe minder  werk het is en hoe minder kans je hebt op onvolledigheden in je administratie.
  • Zorg voor specifieke overzichten in je administratie, bijvoorbeeld crediteuren, debiteuren, langlopende contracten, kortlopende contracten en natuurlijk een goed overzicht van de inkomsten en uitgaven.
  • Hou je inkomsten en uitgaven in ieder geval per kwartaal bij, zodat je tijdig bij kan sturen
  • Begin ieder jaar met een schone, nieuwe boekhouding om het overzichtelijk te houden.

Voordelen van een goed bijgehouden administratie

Zoals we al aangaven in het begin is een goed bijgehouden administratie niet alleen nuttig voor de belastingdienst, maar ook voor jezelf. Een aantal zaken die je uit je eigen administratie kunt halen wanneer deze goed bijgehouden wordt:

  • Slecht lopende producten of productgroepen of natuurlijk slecht lopende diensten
  • Slecht betalende debiteuren
  • De financiële situatie van je bedrijf, zijn er voldoende inkomsten en zijn de uitgaven niet te hoog?
  • Uw voorraden van producten (is wellicht ook te zien via een ordersysteem)

Kortom, een goed bijgehouden administratie is een absolute succesfactor voor je bedrijf en kan goed gebruikt worden om je bedrijf bij te sturen en te verbeteren. Heb je nog meer vragen over het opzetten van een administratie voor je eigen bedrijf? Neem dan contact met ons op!

>> Lees de volgende stap over welke belastingen je moet betalen als zelfstandig ondernemer.