Financiering eigen bedrijf

Wie een eigen onderneming start zal rekening moeten houden met het feit dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen inkomen. Er zijn een flink aantal punten waar je als startende ondernemer rekening mee moet houden bij de financiering van je bedrijf:

 • De kapitaalbehoefte die nodig is om voorraad in te kopen
 • De kapitaalbehoefte die nodig is om machines aan te schaffen
 • Het werven van personeel en het salaris van ditzelfde personeel
 • De huur of koop van een bedrijfsruimte
 • Praktische benodigdheden zoals kantoor-artikelen,  computers, printers en meubilair.
 • Een financiële buffer voor als het geld minder snel binnenkomt dan vooraf verwacht/gehoopt werd.

Het spreekt voor zich dat niet elk van bovenstaande punten op u van toepassing  zal zijn, maar toch is het wel verstandig om uw financieringsbehoefte als beginnend ondernemer goed in kaart gebracht te hebben zodat u niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Mogelijkheden voor financiering

Er zijn diverse manieren om aan vreemd vermogen te komen om zo uw bedrijfsactiviteiten te kunnen financieren. Hieronder een aantal van de meest gebruikte en vaak ook de meest aantrekkelijke vormen van financiering.

 • Eigen vermogen. De eenvoudigste en meest voordelige oplossing om je bedrijfsactiviteiten te financieren is door dat te doen met je eigen geld. Punten waar je hierbij rekening moet houden zijn de rechtsvorm die je als bedrijf hanteert en of je wel voldoende eigen kapitaal overhoudt om jezelf de komende tijd te voorzien in je dagelijkse behoeften, zoals eten en drinken. Een investering in bedrijf zal zich immers niet altijd meteen terug verdienen.
 • Familie of vrienden. Dit is natuurlijk erg interessant aangezien je op deze manier misschien meer geld kunt lenen dan bij een bank het geval zal zijn. Tevens kun je goede afspraken maken over terugbetaaltermijn en de rente over het te lenen bedrag. Valkuil is natuurlijk dat je moet zorgen dat je het geld ook echt terug kunt betalen, anders kan een goede familieband nog wel eens op een vervelende manier eindigen.
 • Bank. Het adres waar veel startende ondernemers uitkomen bij de financiering van hun bedrijf. Hoewel banken tegenwoordig een stuk voorzichtiger zijn met het verstrekken van een lening, is dit nog altijd een goede optie voor veel startende ondernemers. Banken bieden diverse soorten leningen aan met elk hun eigen voor- en nadelen. Bekijk bijvoorbeeld eens de opties die de Rabobank en de ABN Amro bieden.
 • BMKB. Mocht de bank niet mee willen werken aan een lening voor je onderneming, maar er is wel een levensvatbaar plan voor je onderneming, dan kan de bank bij het Ministerie van Economische Zaken vragen of zij garant willen staan voor een lening. Dit is een borgstellingsregeling voor het MKB en de bank heeft hierdoor meer zekerheid dat zij hun geld terug zullen krijgen. Daardoor zal de bereidheid om te investeren voor een bank ook groter worden. Deze regeling is overigens ook beschikbaar voor ondernemers die al langere tijd bezig zijn.
 • Durfkapitaal. Dit is een lening bij een investeringsmaatschappij of een particulier persoon. Doordat de investeerder het risico loopt het geld niet terug te krijgen, maar wel durft te investeren in het bedrijf wordt deze vorm van financiering “durfkapitaal” genoemd. Maakt het bedrijf winst, dan krijgt de investeerder zijn geld terug, plus een deel van de winst. Voor de kapitaalverstrekker is deze vorm van investeren vaak veel winstgevender dan gewone rente op een lening of d.m.v. aandelen in een bedrijf.  Voordat een ondernemer hier gebruik van kan maken, moet de lening wel als durfkapitaal aangemerkt zijn door de belastingdienst.  Hoe je hier voor in aanmerking komt valt terug te lezen op de site van de belastingdienst.

>> Lees verder in de volgende stap over verzekeringen voor je eigen bedrijf.