Webwinkel

Overweeg je als startende ondernemer om een webshop te beginnen? Sinds de opkomst van internet heeft het aantal webshops in de hele wereld een enorme vlucht genomen. Naar schatting zijn er alleen al in Nederland zo’n 65.000 webshops. Daarmee zijn er inmiddels meer online winkels dan fysieke winkels in Nederland!

Is het dan nog wel verstandig om een online shop te beginnen kun je je afvragen. Wij denken dat het antwoord daarop ‘ja’ is, en wel om deze redenen:

  • De e-commerce markt is nog altijd groeiende en zal ook de komende jaren nog flink doorgroeien. Dat betekent dat er nog altijd ruimte ligt voor startende webwinkels. Markten als elektronica, schoenen en kleding zijn online al volop ontwikkeld en hier zal dus ook flinke concurrentie zijn, maar de online markt voor meubels staat bijvoorbeeld pas in de kinderschoenen.
  • Er is altijd een ruimte voor een goed product. Heb jij een webshop in gedachten waarmee je je duidelijk onderscheid van de concurrentie en is hier ook behoefte aan vanuit de markt dan zijn er nog steeds mogelijkheden om je webwinkel tot een succes te maken.
  • Niet iedere webshop-eigenaar heeft ook de ambitie om rijk te worden van zijn webshop. Veel mensen beginnen een webshop omdat ze het leuk vinden om de producten waar ze zelf enthousiast over zijn ook aan anderen te verkopen. Flinke winst maken om zo ook te kunnen voorzien in levensonderhoud is voor veel van dat soort mensen dan ook helemaal geen doelstelling. Ze zijn vaak al tevreden als ze de kosten er weer uit hebben. Of het zijn lokale middenstanders die hun eigen klantenkring in de regio ook de mogelijkheid willen geven om online te bestellen. Het is dan gewoon een extra service i.p.v. de core business van dat bedrijf.

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?

Als één van bovenstaande punten ook terugkomt in jouw motivatie om een webshop te beginnen, dan heb je waarschijnlijk een goede reden om je droom van een eigen webshop waar te maken. Maar dan komt het volgende punt om de hoek kijken, namelijk: wat heb je eigenlijk nodig om een webwinkel te beginnen?

Als we het heel strikt bekijken dan zijn in ieder geval de volgende zaken van belang bij het opzetten van een webshop:

  • Kiezen en vastleggen van een domeinnaam. Iedere website die zichzelf enigszins serieus neemt heeft tegenwoordig een eigen domeinnaam. Bij het vastleggen van een domeinnaam hoort ook het regelen van webhosting.
  • Bepalen waar je webwinkel op gaat draaien. Kies je voor een zelf ontwikkelde webshop of maak je gebruik van een kant-en-klaar pakket? Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van open source software, zoals Magento en WordPress.
  • Welke producten of diensten ga je verkopen in je webwinkel? Het vinden van goede en betrouwbare leveranciers is daarbij belangrijk, maar ook hoe je die product of diensten vervolgens gaat presenteren aan je potentiële klanten is erg belangrijk.
  • Kies je er voor om fysieke producten te verkopen dan zal je ook te maken krijgen met logistiek. Hoe zorg je er voor dat klanten het product tijdig in huis hebben en (in een eerder stadium) hoe kunnen ze de producten bij jou afrekenen?